Ibland kan det vara nyttigt att titta lite i backspegeln, så inför det här nyhetsbrevet gick jag tillbaka till brevet som gick ut innan jul för ett år sedan för att se var vi stod då. Där stod att gas och broms kännetecknade vår verksamhet då vissa saker satts på paus medan andra initiativ gick för fullt. Jag kan väl bara konstatera att ett år senare så är situationen väldigt lik. Vi har haft ett intensivt år, framförallt under hösten då vi lyckades pricka in en period med nästan inga restriktioner och kunde genomföra både ett hackathon och en konferens med näringslivet i fokus och inte minst med publik och åhörare på plats. De var riktiga energiinjektioner och vi fick mycket bra input från konferensen att jobba vidare med för att fortsätta utveckla Kalmar län till ett attraktivt län att finnas och verka i för bolag inom e-hälsa.

Jag vill även, ännu en gång, hälsa Cambio välkomna till vårt län. En etablering som vi hoppas och tror ska öppna möjligheter även för andra bolag.

Nu är planerna för 2022 i blickfånget och förutom att vi fortsätter att arbeta med projektet ”Framtidens habilitering och rehabilitering är Nära” så lägger vi mycket kraft på den digitala inkluderingen och arbetet att tillsammans med andra e-hälsoinitiativ, Linnéuniversitet och RISE bilda ett ”superkluster” inom e-hälsa med fokus på att stötta små och medelstora bolag inom e-hälsa samt den offentliga sektorn. Vi har rapporterat om det arbetet tidigare och det går under namnet ”Health Innovation of Sweden”. Läs gärna mer på hiossweden.com

När det gäller den digitala inkluderingen så är målsättningen att tidigt nästa år sjösätta en pilot för att stötta framför allt de äldre i det digitala. Vi återkommer till det!

Nu går vi snart på lite julledighet och vi från eHealth Arena önskar er alla en underbar jul och ett riktigt gott 2022!


/Fia Mårdfelt, projektledare, eHealth Arena
fia.mardfelt@ehealtharena.se





Nytt avsnitt av En Livsviktig Podd

Nu finns det ett nytt avsnitt av En Livsviktig PoddeHealth Arenas podd om e-hälsa och digitalisering, som i de första avsnitten följer arbetet med framtidens rehabilitering och habilitering i Kalmar län. I det tredje avsnittet är fokus begreppet Nära Vård. Vad är Nära Vård? Vad innebär det för dig som jobbar inom vård och omsorg? Och hur kommer upplevelsen för dig som patient att förändras?

Podden finns på vår hemsida och där poddar finns (ex. Spotify, Apple Podcaster, Google Podcasts). Trevlig lyssning! 





Livsviktiga Samtal - inspelade seminarier 

Missade du det senaste seminariet i serien Livsviktiga Samtal? Nu finns inspelningen från Konsten att lyckas med medicinteknisk mjukvara tillgänglig. Under seminariet går Ella Wilhelmsson och Roger Isberg från Medos igenom regelverket kring medicinteknik och mjukvara. De tar dig igenom processen från idé till CE-märkt produkt med fokus på kvalificering, klassificering, mjukvaruutveckling, IT-säkerhet och krav på kvalitetsledningssystem. De delar även med sig av några framgångsfaktorer för start-ups inom medicinteknisk mjukvara. 

Här kan du se det inspelade seminariet


I serien Livsviktiga Samtal finns det nu 14 inspelade seminarier med teman som E-hälsa och rehabilitering, När din kollega är en robot och Att digitalisera eller digitaliseras - alla tillgängliga när det passar dig! 

Här kan du se samtliga inspelade seminarier


Digitalt studiebesök i Kalmar, 11/1

SKR:s Kompetenscenter Välfärdsteknik bjuder in till ett digitalt studiebesök, där Kalmar kommun visar hur de arbetar med välfärdsteknik på ett av sina korttidsboenden. Kan korttiden vara en språngbräda för att få ut mer välfärdsteknik till våra omsorgstagare? Under besöket kan deltagare ställa frågor till nyckelpersonerna i arbetet. 

Läs mer och anmäl dig här



Fokusvecka Nära Vård, 17-20/1

Kommunförbundet i Kalmar län och Region Kalmar län bjuder in till en fokusvecka med spännande seminarier kring nära vård. Genom fyra korta seminarier får du möjlighet att få mer insyn i vad nära vård är och samtidigt påverka länets målbildsarbete. Seminarierna har fokus på de fyra olika delarna i förflyttningen till nära vård. Låt dig inspireras till att vara en del av omställningsarbetet och skapandet av en gemensam målbild för Kalmar län!

Läs mer och anmäl dig här






Digital utbildning: AI i vård och omsorg

Introduktionsutbildningen "AI i vård och omsorg" är till för dig som är nyfiken på och vill lära dig lite mer om AI. Vad det är i allmänhet och vilka möjligheter det kan finnas med AI inom vård och omsorg i synnerhet. Utbildningsmaterialet är en blandning av intervjuer, texter, filmer, ljudklipp och reflektionsfrågor. Efter genomgången utbildning kommer du få rekommendationer om fördjupad utbildning om AI. Utbildningen är framtagen i samarbete med RISE inom ramen för Medtech4healths projekt AI för vård och omsorg.

Läs mer här



Ny webbplats stöttar i arbetet med digital inkludering

Digin.nu är en informations­webbplats för frågor och utmaningar kopplat till digital inkludering och tillgänglighet. Fokus ligger på information, inspiration och vägledning. Via digin.nu kan man få information om vilka lagar och krav som gäller och vilka som är på gång. Här finns också stödmaterial och praktiska vägledningar, samt artiklar, filmer och rapporter om digital inkludering och tillgänglighet. Webbplatsen drivs gemensamt av myndigheterna Post- och telestyrelsen (PTS), Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Myndigheten för delaktighet (MFD) och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

Besök digin.nu



 

Mejla oss gärna förslag på nyheter och glöm inte att tipsa kollegor och vänner att anmäla sig till nyhetsbrevet.